שלוש משפחות פנו אליי השבוע, לספר על גיבורים אלמוניים | אשת התקשורת סיוון רהב-מאיר כותבת
ראשונה פנתה משפחת קפלן. ראש השבט, שרה (סנדרה) קפלן, הלכה לעולמה. בשנת 71 שינו היא ובעלה את מסלול חייהם: מניו־יורק לעכו. סבתא שרה עשתה "לך לך", אמר אחד הנכדים. יותר מ-30 שנה היתה מורה לאנגלית בתיכון אמי"ת קנדי. יש שסיימו תיכון רק בזכותה. את חלקם, נערים בסיכון, הוציאה מהכלא, כשחתמה על ערבות. היא הייתה הפסיכולוגית, העובדת הסוציאלית, אשת הסוד, החברה, סיפר הרב ד"ר אלי יוסף, מנהל ביה״ס בעבר.
בגיל 70 המשיכה להגיע במשרה חלקית. היא הכינה הצגות רבות ועם התפקיד היה הילד מקבל גם מנטורית צמודה. אחרי מפגש איתה, השומע לא הבין איך לא הכיר בכוחותיו קודם לכן. בשבעה ביקרו קופאיות מהסופר, פקידות מהבנק ואינספור תלמידים והורים של תלמידים, בכל אחד נגעה באופן ייחודי.
אחר כך פנתה מרים עדני. חמיה, הרב שלמה עדני, עלה מתימן בגיל צעיר, היה מרבני העדה, וניהל במשך שנים חנות בגדים בראש־העין. הוא נפטר בגיל 101. רעייתו של עדני, שרה, סבלה מאלצהיימר. אחרי 81 שנות זוגיות מיוחדת, החליטה המשפחה לא לספר לה שנפטר. היא גם ככה לא תבין, חשבו. ביום שנקבר מצבה התדרדר בפתאומיות. יומיים אחריו, היא נפטרה, בגיל 99.
"הנאהבים והנעימים, בחייהם ובמותם לא נפרדו", ציטט אודותם השבוע אחד הנכדים, כשהמשפחה ישבה שבעה על שניהם. "אפשר להירשם בספר השיאים של גינס על 81 שנים נישואים?".
רכזי תנועת הנוער "בני עקיבא" שפגשו את הרב עדני, סיפרו שבכה במפגש 3 פעמים: כשדיבר על שני בניו שנעלמו במעברה. הוא לא נרגע מהחשש שנחטפו, ועד אחרון ימיו חיכה להם. כשדיבר על ספרי הקודש והתורה הנדירים שלו שאבדו ונשרפו בדרך לארץ. ולמרות הכל, בכה משמחה כשדיבר על הזכות לחיות בארץ, להגשים את חלום הדורות.
אחרונים פנו קרובי המשפחה של מרטין דוידוביץ'. ניצול אושוויץ שאיבד בשואה רבים מבני משפחתו, בהם אח ושתי אחיות. אחרי המלחמה התכוון לעלות ארצה, והצטרף לאימוני "הבריגדה הצ'כית" בצ'כוסלובקיה כהכנה לצה"ל. במהלך אימון, נהרג והוא עוד לא בן 21. הוא נקבר בבית העלמין היהודי בפראג, והוכר לימים כחלל הראשון של חיל הצנחנים. הוא לא הותיר צאצאים, וקרובי משפחתו עמלו שנים לקבלת אישור להעלות את עצמותיו לקבורה בארץ. השבוע זה קרה, ביום חמישי התקיימה בהר הרצל הלוויה צבאית רשמית, של לוחם שנהרג לפני 73 שנים. ״הוא לא היה בארץ מעולם, אבל הוא מבטא את הכיסופים לארץ, ועכשיו הוא הגיע אליה סוף־סוף". אמרה אחת הקרובות.
ניו־יורק, תימן, צ'כוסלובקיה. הסיפורים האלה מזכירים לנו איזה דור של ענקים אנחנו זוכים להמשיך.



