שעון החול אוזל

14 יום לפני ההילולא: לדמותו של גדול המקובלים בדורות האחרונים

לקראת היום הגדול, יום הילולת גאון המקובלים – י׳ בשבט – יום הסתלקותו של המקובל האלוקי הצדיק הקדוש, מגדולי חכמי תימן וארץ ישראל, גדול המקובלים בדורות האחרונים ומפרש הקבלה ע״פ תורת האר"י הקדוש, מרן רבינו שלום שלום שרעבי, המכונה ״הרש״ש הקדוש".

אספנו מעט מזעיר קווים לדמותו רבת האנפין, למען ידעו דור אחרון.

רבי שלום שרעבי נולד בצנעא, בירת תימן, בשנת 1720. מילדותו נמשך אל חכמת הקבלה וחפץ לעלות לארץ ישראל. בהגיעו לגיל שמונה עשרה עלה הרש"ש לארץ ישראל. המסע הארוך היה דרך הודו, דמשק ומשם לארץ ישראל.

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הענק, כעת באתר טיקצ'אק >>

עם תום המסע, הגיע אל "חבורת מקובלי בית-אל" בירושלים ופנה לראש החבורה, רבי גדליה חיון, בספרו שהוא בחור יתום וחסר כל שעלה מתימן ומבקש ממנו לחוס עליו. הוא מתקבל לעבודה כשמש המסדר את הספסלים, מחזיר את הספרים למקומם ומעלה אור במנורות. וכך, יום אחר יום, מסתופף הנער שלום בצילה של חכמת הקבלה, במסווה של משרת חרוץ.

חלפו הימים, וראש החבורה, רבי גדליה חיון, אינו מצליח להשיב לשאלות תלמידיו. ליבו של רבי שלום אינו מאפשר לו לעמוד מנגד ולהחריש בזמן שחבריו נזקקים להדרכה רוחנית. אך מה יעשה? אין הוא רוצה לחשוף את זהותו, עדיין לא הגיעה העת.
מצא עצה: מעט לפני חצות הלילה, טרם שמגיעים המקובלים לבית המדרש, הוא כותב על פתק את התשובות לשאלות שעלו ומטמין את הפתק בתוך ספרו של רבי גדליה.

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הענק, כעת באתר טיקצ'אק >>

לאושרם של רבי גדליה וחבורת תלמידיו לא היה קץ, אולם מי הוא זה שמטמין את הפתקים מעת לעת, לא ידע איש. רבי גדליה מפציר בתלמידיו לפתור את התעלומה ולגלות מי מהם עושה זאת, אך לשווא.

כשנודע לה על הפרשה המסתורית, מחליטה חנה, בתו הצעירה של רבי גדליה, שהיא תפתור את התעלומה. לילה אחר לילה מסתתרת חנה מאחורי חלון בית המדרש וממתינה בסבלנות. לילה אחד, בעודה עומדת בחלון, קפואה מקור, רואות עיניה את המשרת שלום נכנס בחשאי, מצית את הפתילה במנורת השמן הקטנה, כותב בחרדת קודש דבר מה על פתק, מביט לכל עבר ומטמינו בספרו של אביה.

הסוד התגלה. משנודע הדבר, מושיב רבי גדליה את "שלום המשרת" לימינו בראש השולחן, ולימים אף מכתיר אותו כממשיך דרכו. חנה ביתו נישאה לו לאישה. מאותו היום ואילך החלה תקופה חדשה בחייו של רבי שלום שרעבי, לא עוד מקובל נסתר, כי אם ראש וראשון למקובלי בית-אל. זאת בהיותו בן 31 בלבד.

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הענק, כעת באתר טיקצ'אק >>

הרש"ש הקפיד ללמוד וללמד קבלה אך ורק על פי שיטתו של האר"י הקדוש, כפי שהובאה לעולם על ידי תלמידו, רבי חיים ויטאל.

בין כתביו נמנים: "סידור הרש"ש" עם "כוונות הרש"ש". מסידור זה מתפללים עד היום בישיבת המקובלים בית אל; "אמת ושלום" על הספר "עץ חיים" לרבי חיים ויטאל; "נהר שלום" – כוונת התפילות; "רחובות הנהר" – הקדמות האר"י; וכן כתבי יד רבים שנשמרו בישיבת המקובלים בית אל.

אחד מגדולי המקובלים התבטא: "לכל מי שלומד דברי הרב בעל עץ חיים מבלי שלמד בנהר שלום והקדמותיו, ימשש כעיוור באפלה… צוללים במים אדירים ולא מצאו ידם… עד אשר יעברו את הנהר".

האדמו"ר הראשון מבעלז ביקש שיביאו לו מארץ ישראל את הספר "נהר שלום" ואת כתבי היד של סידור התפילה הקבלי שכתב הרש"ש. מתוניס נשלחו אל הרש"ש שבעים ושבע אגרות ובהן שאלות בנושאים רוחניים, שעליהן השיב בסבלנות ובאהבה, ובין תלמידיו נמנו רבי חיים יוסף דוד אזולאי (החיד"א), רבי יום טוב אלגאזי ורבי חיים דה לה רוזה.

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הענק, כעת באתר טיקצ'אק >>

הרש"ש פעל להפצת חכמת הקבלה בצוותא עם חבריו. הוא הוביל אותם לפסגות חדשות של התעלות רוחנית, ויחד הם הקימו חברה, שבבסיסה עמד חוק האהבה – החוק הכולל של המציאות. הם העניקו לה את השם "חברת אהבת שלום" וחתמו ביניהם ברית אחים.

"בית המקדש נחרב עבור שנאת חינם, ותפקידנו להגביר אהבת ישראל שתהיה אהבת חינם", כתב הרש"ש (ספר" אור הרש"ש", עמ' 161). ברוח זו הקימו הוא וקבוצת תלמידיו-חבריו מודל לחברה מתוקנת שבה כולם ערבים זה לזה: "כל אחד יתייחס לחברו כאילו הוא חלק אבר ממנו ממש, בכל נפש ובכל מאוד" (מתוך שטר התקשרות בין מקובלי ירושלים).

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הענק, כעת באתר טיקצ'אק >>

הרש"ש שלח את תלמידו המהרי"ט אלגאזי להסתובב בקהילות אשכנז כדי להתרימם לחיזוק ישיבת בית אל והיישוב היהודי בירושלים. במהלך סיורו הוא התקבל בכבוד וגדולי הרבנים בקשו ממנו את סידורו של הרש"ש לעיון. היו אלה בעל ספר "ההפלאה" ר' פנחס הורוביץ, המקובל רבי נתן אדלר ותלמידו ר' משה סופר, ה"חת"ם סופר". רבי נתן אדלר אף הביא מטורקיה רב שילמד אתו את ההגייה הספרדית, כדי שיוכל להתפלל על פי סידורו של הרש"ש. גם קהילות נוספות בעולם שאלו שאלות את הרש"ש. אחת מתקנותיו המפורסמות הייתה כי המקובלים יערכו את תיקון חצות בכותל המערבי.

הרש"ש נלקח לישיבה של מעלה בי' בשבט תקמ"ב ונקבר בהר הזיתים, מרחק 3 דקות הליכה מהכותל. המונים עולים מדי שנה לקברו, להשתטח ולשפוך תפילה על הציון הקדוש, כפי שהבטיח הרש"ש שמי שזקוק לישועה יבוא על קברו ותפילתו תתקבל.

יהי רצון שזכות הרש״ש הקדוש רבי שלום שרעבי זצוק״ל תגן בעדנו, אמן ואמן.

להרשמה ורכישת כרטיסים לאירוע הענק, כעת באתר טיקצ'אק >>


קו המאורות – מרכז התוכן וההלכה ליהדות תימן | חייגו בכל עת: 8416* | 03-30-8888-5 | מס' ישיר מארה"ב – 151-8613-0185 | ניתן לשלוח שאלות לרבני בית ההוראה גם דרך האתר או באמצעות המייל: sm088302222@gmail.com

הצטרפו עכשיו לערוצי החדשות של אתר המאורות

כתיבת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם

הירשמו כעת לניוזלטר שלנו

והישארו מעודכנים!