האם אין יהודי בעולם שקוראים לו קורח?! | כך זעק השבוע המגיד הרב ברוך רוזנבלום | תחקיר מיוחד

רבי שלמה קורח עם רבינו חיים כסאר | ארכיון המאורות
רבי שלמה קורח עם רבינו חיים כסאר | ארכיון המאורות
מדבקה תחקיר-01

האם אין יהודי בעולם שקוראים לו קורח?! | כך זעק השבוע המגיד הרב ברוך רוזנבלום, והסביר: "למה? כי הוא יצא למחלוקת, הוא יצא לעקור תורה" | תחקיר מרתק בעקבות שם המשפחה התימני הנודע 'קורח'

מגיד המישרים הנודע הרב ברוך רוזנבלום זעק בשיעורו השבועי נגד הקמת ממשלת השינוי של בנט-לפיד ובתוכם חובשי כיפות שחברו למרוד בה' ובתורתו. 

בסיום שיעורו אמש ליל שישי, בבית הכנסת הגדול בבני ברק הקדיש המגיד, דברים על הממשלה המתהווה והשווה אותה לפרשת השבוע – קרח, ודיבר בהרחבה על בניו שעשו שינוי ברגע אחד ויצאו מהאדמה לעומת קרח שייזכר לדיראון עולם.

בדבריו אמר הגר"ב: "אי אפשר שלא להתייחס למה שקורה כאן במדינה. אני יכול להתעלם ולהגיד זה לא דאגה שלנו, אבל הולך להיות כאן דבר איום ונורא. כולנו יודעים שבעוד תשעים יום זה ראש השנה, מה אנחנו אומרים לפני תקיעת שופר, 'למנצח לבני קורח מזמור, כל העמים תקעו כף".

כאן שאל הרב רוזנבלום, "מדוע מכניסים את קרח לפני התקיעות בראש השנה, אלא אומרים חז"ל, הבנים של קרח, אלקנה, אסף ואחרים נכנסו עם קרח לתוך האדמה, בשעה שמשה בא אליהם אמרו אם נקום לכבודו של משה נבזה את אבא, ואם לא נקום נבזה את משה וכולנו יודעים שהוא נותן התורה. רחש ליבם דבר טוב והחליטו לקום, הם קמו לכבודו של משה הם נכנסו לתוך אדמה ויצאו משם, רואים שברגע של שינוי הם קנו את עולמם".

המגיד המשיך ואמר לשומעי לקחו: "באו רבותינו ותיקנו לפני שאתה הולך לתקוע בשופר תראה רגע אחד של הרהור תשובה. ברגע אחד תראה מה הרוויחו, אבא שלהם נחשב לדיראון עולם על מה שהרים יד בתורה משה, אין יהודי בעולם שקוראים לו קרח, למה? כי הוא יצא למחלוקת לעקור תורה. אחד שיוצא לעקור תורה לנצח לדיראון עולם הוא ייזכר".

בשלב זה התייחס לממשלה החדשה, "חברו אנשים חובשי כיפות לעקור תורה, לעקור יראת שמים לעקור נישואין לעקור קדושה, הכול לעקור. על הראש שלהם יש כיפה, הם שותפים לדיראון עולם, הרב רוזנבלום קרא להם "אל תעשו שטויות, ערב ראש השנה תהיו כמו בני קרח שברחו ברגע האחרון ולא היו שותפים לרוע הזה. מי שלא היה שותף לרוע הזה תראו מה זכה?".

"בעוד תשעים יום מיליוני אנשים יזכירו אותם שבע פעמים בהערצה, נזכיר את בני קרח, אבל את קרח עד היום נמצא באדמה וזועק משה אמת ותורתו אמת".

"רבותי, הדבר הזה לא יימחה, זה לדיראון עולם, מעשה כזה שהם עושים אין לו שום דבק, רק דבר אחד מחבר אותם, לכלות התורה מעם ישראל, תתעשתו יש שם אנשים חובשי כיפות. מה אומרת הכיפה – 'שמע ישראל', אני מעיד ה' מלך, איך אתה מעיד ה' מלך? שאתה הולך להצביע לחוקים מחללי שבת כג'ונגל, לזה אתה חבר? אתה חבר לאיש משחית. ה' יציל אותנו עוד תשעים יום ראש השנה".

את דבריו סיים הגר"ב רוזנבלום: "אנחנו צריכים כמה אנשים שיגידו אנחנו לא מצטרפים למרידה בקב"ה, אנחנו נישאר דבוקים בה' ותורתו, המלך שלנו חי לעולם, אנחנו נמשיך לדבוק ונהיה עם האנשים האלו שיש להם שכל, הקב"ה יראה בעניינו וישלח לנו בראש חודש תמוז את משיח צדקנו במהרה בימינו אמן".

*

בעקבות דברים אלו, רבים תמהים אם כן, מה פשר שם המשפחה אשר הוא בין המשפחות המיוחסות ביותר בתימן – משפחת קורח, אשר כידוע מגדולי חכמי תימן ונכבדיה הם ממשפחה זו. יצאנו אם כן, לתור ולחפש מהו פשר המשפחה, מהיכן שרשו ויסודו.

להלן נצטט קטעים מתוך החיבור הגדול והמקיף ביותר שנכתב על אחד מגדולי רבני משפחת קורח, הלא הוא מורינו ורבינו מרן הגאון רבי עמרם קורח זצ"ל, רבה הראשי האחרון של תימן, ומחבר הספרים 'נוה שלום', 'סערת תימן' ושא"ס.

לרכישת הספר המיוחד – הקליקו כאן >>

*

סיפורי אגדות ומסורות מתהלכים אודות שושלת משפחת קורח, מן המשפחות הנודעות לשם טוב ולתהילה ביהדות תימן המעטירה. מקום נכבד שמור לרבני המשפחה בקרב גדולי חכמי תימן, שכתבו חיבורים חשובים והעתיקו כתבי יד נכבדים. וקרוב לכשבע מאות שנה שלא פסקה מהם הרבנות דור אחר דור.

ידוע יחוסה של משפחה זו לבני קורח הנזכר בנביא[1], "ובני חברון קורח ותפוח ורקם ושמע", והוא משבט יהודה. וכידוע, רבים מבני יהודי תימן מיוחסים הם לשבט יהודה[2].

רבינו עמרם קורח זצ"ל בהקדמתו לפירושו על הדיואן[3], מזכיר את אביו, "כמה"ר יחיא בכמה"ר סאלם זצוק"ל למשפחת הקרחים". וכן חתם אביו רבי יחיא בהסכמה לספר ילקוט משה[4], "הצ' יחיה ן' שלום הקרחי יצ"ו". גם בתשובת חכמי ירושלים אל בן המשפחה, הגאון רבי יחיא קורח זצ"ל, נזכר אביו "מורינו ורבינו חיים לבית הקרחי"[5]. וכן כתב נכדו הגר"ש קורח זצ"ל[6], והוסיף דוגמאות לכך ששם משפחה זה הוא מאז גלות תימן מארץ ישראל, ולאו דוקא נמצא בתימן, שכן מצאנוהו גם בארצות אחרות[7].

[בסוגריים נציין כי החוקר שלמה דב גויטיין מביא כי פעם אחת אמר לפני רבי עמרם קורח על מקור שם המשפחה, את ההשערה שאבותיו היו משוררים גדולים, כדרך בני קרח הלויים שבספר תהלים, ומשום כך נתכנו בכינוי זה. כפי שמתאר השואל[8], צחק רבינו והגיב: "לא כך נעשו שמות משפחה אצלנו בתימן, אלא בודאי אחד מאבות אבותי היה קנתרן גדול, וכינו אותו קורח בדרך גנאי, ונשאר השם דבוק בכל המשפחה"… אך כמובן, יתכן שלא אמר זאת אלא בדרך שחוק בלבד, ואין בכך להכחיש את דברי המייחסים משפחה זו לבני קורח משבט יהודה. וכפי שהבאנו בציוני הדברים דלעיל].

על כל פנים, בודאי שאין משפחת קורח התימנית קשורה לבני קרח משבט לוי, כהשערת החוקר הנזכר, שהרי אינם לויים[9].

ראוי לציין כי ישנה מסורת נוספת המספרת כי משפחות קורח, קאפח וגמל, יסודן במשפחה אחת. היו אלו שלושה אחים, אשר אחד היה צנום, ונתכנה קאפח. אחד גבוה וחסון, ונתכנה גמל. והשלישי לא היה מתפשר ואומר תמיד, "יקוב הדין את ההר", ונתכנה קורח[10]. ואם נכונים הדברים, הרי שהם תואמים את דברי רבינו זצ"ל המובאים לעיל.


[1] דברי הימים א' ב', מ"ג.

[2] עיין לדוגמא בדברי הגאון רבי יחיא קורח זצ"ל במאמר ברית הלשון שכתב, מה שעלה בידי לודאי וברור אחר הדרישה וחקירה ככל האפשר, כי תחילת גלותנו לארץ התימן היתה מזמן בית ראשון וכו'. אלא שלא נתברר לי אם העניין כפי הקבלה שיצאו משבט יהודה כך וכך אלפים וכו', וכבשו להם ארץ התימן לאחוזה וכו'. ועיין בהקדמת מלאכת שלמה על המשנה.

[3] כנדפס לעיל סימן 30.

[4] ראה לקמן.

[5] שו"ת זכרוני איש סימן כ"א.

[6] בראשית המבוא לספר משכיל דורש, ובפתח דבר לשו"ת תשובה כהלכה.

[7] ראה עוד בהסכמת הגאון זצ"ל לספרי קבלה ומוסר.

[8] במבואו לספר סערת תימן דף י"א.

[9] ועל אופן כתיבת שם המשפחה, ראה עוד בנפלאות מתורתך פרשת קרח (במדבר ט"ז, א'), ובגליון אספקלריא פרשת קרח ה'תשע"ח.

[10] במאמר אופן המרכבה שבתחילת ספר רכב אלהים פרק ה' הערה א', נזכרה מסורת זו, אלא שבמקום משפחת קורח נכתבה משפחת שריאן. אכן בספר פעמי העליה מתימן דף קע"ט מסופרת מסורת זו על ארבעה אחים, כך ששתי משפחות אלו כלולות בהם, וכן הוא בספר פקודי תימן דף נ"ו. ובספר איש ימיני חלק ג' דף תמ"ד נוסף כי במסמכים קדומים נלווה הכינוי לדאני למשפחות קורח וקאפח, על שם הישוב לדאן שהוא מקום מוצאם. וראה גם בספר שמות המשפחה של היהודים בתימן דף תרפ"ד.

בשולי הדברים, ראוי עוד לציון מה שכתב בספר נפלאות מתורתך (פרשת קרח עמ' שס"א) שמצא בקובץ ליקוטים כת"י: מה ראה קרח שהחליק עם משה, שבתחילה היה קרח מלא בוא"ו (קורח) שהוא בגימטריא שד"י, ולפיכך נטל משה הוא"ו ונשאר קרח, עכ"ל.

וכ"כ בספר הרמזים לרבינו יואל (דף קמ"ג) דע כי קרח היה מתעסק בסוד שד"י לפי שמנין קרח כמנין שדי, אלא קרח חסר ששה וכו', ביקש על אותן שש מעלות ולא יכל.

וכתב שם: ומדבריהם יש ללמוד עכ"פ לענין משפחה בשם זה בקהילתינו כי טוב להם לכתוב קורח בוא"ו והם אינם קשורים אליו כלל, אף שנאמר (לקמן כו,יא) ובני קרח לא מתו, שהרי אינם לויים. אמנם בעבר דרכם היתה לכתוב שמם בלא וא"ו אלא "קרח", ומובן שנמשכו אחר דרך הכתיבה במקרא, ולפי האמור עדיף בוא"ו כי אז אל שד"י בקרבן והוא יהיה בעזרם.


קו המאורות – מרכז התוכן וההלכה ליהדות תימן | חייגו בכל עת: 8416* | 03-30-8888-5 | מס' ישיר מארה"ב – 151-8613-0185 | ניתן לשלוח שאלות לרבני בית ההוראה גם דרך האתר או באמצעות המייל: sm088302222@gmail.com

הצטרפו עכשיו לערוצי החדשות של אתר המאורות

כתיבת תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם

הירשמו כעת לניוזלטר שלנו

והישארו מעודכנים!