מאת הגאון רבי אורן צדוק שליט"א, ראש בית ההוראה 'נזר ההוראה', ורב ומו"ץ בבית ההוראה 'המאורות'
חרף גזרות הממשלה הנוכחית על כללות העם היושב בציון, ושומרי משמרת הקדש בפרט, ובכללן גזירת ה'חד פעמי' המשיתה על משפחות ברוכות ילדים עול נוסף, יש אשר שקלו לעבור לשימוש ב'מדיח כלים' שיקל את טורח שטיפת הכלים המרובים למשפחה ברוכת ילדים, אלא שמפאת כך נמצאו עומדים בפני שאלות הלכתיות הנוגעות בדרך שימושו, בפרט בשימוש היומיומי בשטיפת כלי בשר וחלב. והנה כדי לבוא אל פתרון הדבר, ראשית יש לסקור בקצרה את דרך פעולת המדיח, על מנת שנוכל לדון לגופו של ענין בדרך שימושו הנכון של המדיח.
ניקוי הכלים במדיח מתבצע על ידי התזת סילוני מים חמים ופיזור חומרים כימיים שביכולתם לפרק לכלוך, לנקות ולהבריק את הכלים. התהליך מתבצע בכמה שלבים. ומכיוון שמרובים הדגמים בזמנינו, ודרכי פעולתם בניקיון הכלים, וממילא ההשלכה ההלכתית בכל אחד משתנה מן הקצה אל הקצה, על כן לא ניתן לתת תורה אחת ודברים אחדים לכולם. ואף גאוני הדור שאינם עמנו זצ"ל ויבלח"ט אלו שעמנו היום, שנזקקו לשאלה זו והביעו דעתם – דעת תורה בענין זה, הנה דבריהם היו אמורים בסוג מסויים של מדיחים כפי העולה מסקירתם בדרך הפעולה ומדרך משאם ומתנם בהיתר או איסור הדבר, ואף בהם לעתים לא עמדו הדברים במבחן המציאות.
על אמרנו לסייג את דברינו בדרך שתהיה רצויה כמה שיותר לכל או לרוב הדעות, ותחילה וראש יש להתריע על כך שלא להשתמש בשום אופן במדיח להדחת כלי בשר וחלב יחדיו, ואם אירע והשתמשו ישאלו מורה הוראה מובהק הבקי בדרך פעולת המדיח האמור בגוף השאלה.
הנה השימוש הראוי והרצוי מלבד ייחוד שני מדיחים אחד לבשר ואחד לחלב, שראוי הוא אולם אינו מצוי, הוא:
1) לייחד שתי רשתות בהם מונחים הכלים, אחת לבשר ואחת וחלב, ולהחליפן בין שימוש לשימוש.
2) את הכלים לא להכניס למדיח אלא אם כן שטפום תחילה משאריות המזון בעין המצויות על גבי הכלי, ורק לאחר מכן להכניסם אל המדיח, לשטפם ולהדיחם מהלכלוך הדבוק והמרוח עליהם.
3) לנקות את הרשתות של איסוף הפסולת לפני השימוש ההפכי, אם בשר אם חלב.
4) להפעיל את המדיח על ריק, בין השימושים השונים, עם חומרי הנקיון.
ואמנם יש שכתבו להתיר בפחות או לאסור ביותר מכך, אולם אמינא לאחר בחינה מדוקדקת בדרכי הפעולה ודעות הפוסקים, שזו הדרך הראויה והמעשית ביותר מכל אלו שהוצעו בענין זה.
ויהי רצון שלא יצא מכשול ותקלה מתחת ידינו.